Hulp bij een onterechte BKR registratie

Hulp bij een onterechte BKR registratieHelaas komt het te vaak voor dat er een onterechte BKR registratie word geplaatst. Althans, volgens de gedachten van de consument. Want wie de (krediet)voorwaarden niet volledig heeft doorgenomen, kan voor dure verrassingen komen te staan.

BKR Registratie

Want wanneer zal de bank een BKR registratie gaan plaatsen? Dat is vrij simpel te beantwoorden: Na minimaal 2 maanden achterstand. Feitelijk gezien betekent dit dat indien u 2 maandtermijnen niet heeft betaald, er een achterstandscodering op uw BKR word geplaatst. Zodra dit gebeurd, beginnen de meeste consumenten te klagen. Want ze wisten niet dat er dan al een codering word geplaatst en volgens hun is dit dan ook een onterechte BKR registratie.Helaas heeft de bank in bovenstaande situatie gelijk. In hun algemene voorwaarden die u ook dient te ondertekening bij het aangaan van een krediet, staat duidelijk in dat bij een achterstand van twee maandtermijnen de bank een BKR codering mag plaatsen. Maar wanneer spreken we van een onterechte BKR registratie?

Stel dat u wel een achterstand heeft gehad, maar deze weer netjes hebt ingelopen. Veelal vergeet een bank een Herstel codering te plaatsen. Hiermee wordt op het BKR aangegeven dat u de achterstand weer netjes heeft ingelopen. Als de bank deze Herstel (H) codering vergeet, kan het voor andere kredietmaatschappijen betekenen dat u nog steeds een achterstand heeft op uw huidige lening.

Of erger nog; Als u de lening al geruime tijd hebt ingelost, lijkt het alsof de bank een bedrag heeft moeten ‘afboeken’. In simpele woorden betekend dat: De klant heeft de achterstand niet betaald en de bank heeft dit bedrag als verlies geboekt. Een erg vervelende situatie, want u heeft immers de achterstand ingelost en zelfs de hele lening afgelost.Onterechte BKR registratie

Wat moet u doen bij bovenstaande situatie? Allereerst dient u direct contact op te nemen met de desbetreffende bank. Geef bij hun aan dat u de lening ook daadwerkelijk hebt ingelost en de achterstand daarmee is hersteld. Geef aan dat u eist dat er een Herstel (H) codering op uw BKR word geplaatst. Wanneer de bank dit weigert te doen, stuurt u een officiële aangetekende brief aan de bank en daarin geeft u de bank nogmaals de kans om een Herstel codering te plaatsen. Indien zij dit niet doen, kunt u een procedure starten.

Verzendhuis kredieten

Een andere vorm van onterechte BKR registratie zijn die van de zogenoemde verzendhuis kredieten. Dat zijn leningen op afbetalingen bij bijvoorbeeld de Wehkamp, Neckermann, Otto en Klingel. Het komt (te) vaak voor dat als u daar een bestelling plaatst en kiest voor betalen met acceptgiro, er standaard een krediet op uw BKR word geplaatst. Ook al betaald u de acceptgiro direct bij ontvangst van uw bestelde producten.

Dit kan erg nadelig uitvallen indien u besluit om een huis te kopen waar een hypotheek voor nodig is. Want als u uw maximale hypotheek gaat berekenen, zal de bank 2 % van het ingeschreven bedrag op de BKR van uw leencapaciteit afhalen. Dat valt nog wel mee als het bedrag 500 euro is. Maar stelt u eens voor als zo’n bedrijf op het BKR u een maximale kredietlimiet geeft van € 5.000,-? Dat scheelt een aanzienlijk bedrag voor het berekenen van uw leencapaciteit!

BKR Registratie checken

Check uw BKR registratie daarom zelf ook regelmatig. Dit kunt u doen bij uw eigen bank. De kosten hiervan zijn +/- € 7,50. U ontvangt van uw eigen bank een uitgebreide BKR uitdraai met daarin de kredietlimieten en de desbetreffende maatschappijen waar de leningen lopen. Handig voor als er volgens u een onterechte BKR registratie is geplaatst. U kunt namelijk direct contact opnemen met de desbetreffende maatschappij!