Rentetarieven van een lening

Rentetarieven Van Een Lening

Rentetarieven van een leningDe rentetarieven van een lening variëren behoorlijk. Zo kan iemand een lening afsluiten voor slechts 4,9% rente. Een ander persoon moet het doen met maar liefst 15% rente. Een behoorlijk verschil! Maar wat is nou de reden dat de rentetarieven van een lening zo enorm verschillen? Wij leggen het je uit.

Rentetarieven Van Een LeningRentetarieven Van Een Lening

Risicoprofiel

De hoogte van de rente hangt voor een groot gedeelte af van van het risicoprofiel. Vanzelfsprekend zal het rentepercentage van een lening hoger liggen naarmate het risico. Wat verstaan kredietmaatschappijen als risico? Onderstaande situatie is een voorbeeld wat voor een bank de perfecte klant is:

Rentetarieven Van Een Lening

Er zijn twee aanvragers. Gemiddelde leeftijd is tussen de 35 en 50 jaar en beiden hebben een (fulltime) dienstverband voor onbepaalde tijd. De aanvragers hebben een koopwoning en hebben in het verleden al een lening gehad (kredietverleden). Uiteraard waren zij in het verleden netjes met betalen.

Rentetarieven Van Een Lening

Bovenstaande situatie is voor een bank de perfecte klant. Het risico van de lening is niet heel groot, waardoor het rentepercentage wel eens 4.9% kan zijn. De hypotheek kan namelijk gelden als soort van ‘onderpand’. Mocht de lening door wat voor reden dan ook niet betaald (kunnen) worden, dan zou de bank de lening via de koopwoning alsnog kunnen opeisen. Een stelletje die nog inwonend zijn bij hun ouders, of een thuiswonende alleenstaande, is een veel groter risico voor de bank. De kredietmaatschappij kan namelijk nergens de lening verhalen als er problemen zijn met het betalen van het maandelijks termijn.Euribor rente

Het risicoprofiel bepaalt uiteindelijk de hoogte van een lening. Het maximale rentepercentage die banken in rekening mogen brengen is 15%. Het laagste rentepercentage, die nu op 4.9% staat, hangt af van de Euribor rente. De rentetarieven van een lening hangt hier voor een gedeelte vanaf. Vooral voor consumenten die in een ‘laag risico’ vallen, is het van belang dat de Euribor rente laag staat. Want zolang die nihil is, zullen de kredietmaatschappijen hun rentetarieven voor een lening ook laag houden.

Bovenstaande twee redenen zijn niet de enigste redenen om de hoogte van de rentetarieven voor een lening te berekenen. Toch mag men er vanuit gaan dat het risicoprofiel één van de grote redenen is om het rentepercentage vast te stellen.